Se poate spune că sustenabilitatea este una dintre cele mai fierbinți şi mai abordate teme la nivel mondial. 

Reciclarea apei, reciclarea resurselor, utilizarea minimă materialelor care produc poluare sunt principalele aspecte analizate cu maximum de atenție de toate marile organizații ale lumii. În vizorul acestora au intrat şi blănurile naturale. Subiectul utilizării blănurilor naturale este unul extrem de controversat. Activiști de mediu care doresc să protejeze viața animalelor sunt împotriva folosirii  blănurilor naturale şi consideră că uciderea vieţuitoarelor pentru blănuri este o crimă. Pe de altă parte, partizanii de mediu care susțin utilizarea materiilor prime pe care natura le-a lăsat la îndemână,  susțin utilizarea blănurilor naturale în detrimentul alternativelor sintetice, a căror obținere presupune utilizarea de petrol și resurse ce produc poluare. În rândurile următoare ne-am propus să discutăm despre impactul blănurilor naturale asupra mediului.  

Blana naturală  – cea mai veche haină 

Blana animalelor a fost utilizată din cele mai vechi timpuri de către oamenii primitivi. Practic, din preistorie, oamenii au utilizat blănurile animalelor, pe care le-au transformat în haine, pături şi materiale de căptuşire a locuinţelor.  

În evul mediu, blana era accesoriu care îmbraca trupurile nobile, era semn al avuției şi al rangului înalt. În prezent blănurile sunt transformate în articole vestimentare şi accesorii distinse. Sunt preferate datorită confortului ridicat pe care îl conferă dar şi a modului prietenos în care sunt prelucrate. În plus o haină de blană este un produs care durează, deci este considerată o investiţie pe termen lung.  

Cum este blana de animal o soluție sustenabilă şi  bio friendly? 

Sustenabilitatea resurselor naturale are la bază fenomenul reproducerii excesive. Cele mai multe plante şi animale produc mai mulţi pui decât poate suporta habitatul. Cei care nu supraviețuiesc, devin hrană pentru cei puternici. Ca parte a lanţului trofic şi oamenii pot beneficia de pe urma acestui surplus. Astfel că utilizarea blănurilor naturale provenite de la animale vânate este un beneficiu secundar,  ce aduce echilibru în ecosistemele naturale. 

Şi totuşi industria fashion folosește două tipuri de blănuri naturale: cele provenite de la animalele vânate şi cele utilizate de la animalele crescute în ferme.  

Când vorbim de blănuri provenite de la animale vânate, trebuie menţionat că în industrie sunt utilizate doar acele blănuri provenite de la animale care se înmulţesc repede şi excesiv, iar speciile utilizate nu sunt niciodată puse în pericol. Există protocoale şi limite impuse de cele mai multe dintre guvernele lumii, astfel vânătoarea animalelor pentru blană este o activitate sigură, care nu pune ecosistemele în pericol. Este permisă vânătoarea în anumite regiuni, în cele în care populaţie unei specii se găseşte în exces. Vânătoarea este o modalitate de a aduce echilibrul în ecosistemele formate.  

Dacă discutăm despre industria fashion şi haine de blanăobţinute de la animale de crescătorievorbim de un circuit complex. Fermele de blană, cum sunt cunoscute crescătoriile de animale, sunt adevărate uzine de reciclarePractic animalele crescute în aceste ferme sunt hrănite cu resturi, cu produse lactate, carne, peșteproduse procesate expiratenepotrivite consumului umanAstfel resturile sunt reintroduse în circuitul natural, devin parte a lanţului trofic şi nu ajung deșeuri poluante pentru natură. 

Procesul de prelucrare a blănurilor naturale este unul prietenosnepoluantcomparativ cu procesul de producere a blănurilor sinteticeTrebuie precizat  blănurile naturale sunt materii prime reciclabile. O haină de blanăpoate fi cu uşurinţă transformată într-o vestă de blanăîntr-o căciula sau poate lua forma unui guler 

Nu trebuie uitat aspectul legat de durabilitateHainele confecţionate din blană naturală sunt rezistente şi durabiledeci pot fi exploatate în aceleaşi condiţii optime mult timp. Cei ce investesc în haine de blană, nu se văd în situaţia de a achiziţiona în următorul sezon alte articole de îmbrăcăminte de sezondeci pe termen lung sunt considerate investiţii inteligente. 

În final trebuie precizat că principalii jucători din industria blănurilor naturale, vin permanent cu soluții şi programe sustenabile, prietenoase cu natura, menite să reducă poluarea şi efectele nocive ale acesteia.  

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *